Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Araştırma Laboratuvarları

Araştırma Laboratuvarları

Mühendislik Fakültesi Araştırma Laboratuvarları
AI@OZU - Yapay Zeka Laboratuvarları

Web Sitesi: https://ailabs.ozyegin.edu.tr
Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Erhan Öztop, Dr. Öğr. Üyesi Reyhan Aydoğan

Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyelerinin Yapay Zeka alanında araştırmalarını yürüttüğü ve öğrencilerimizin bu konuda aldığı seçmeli derslerde öğrendiklerini uygulamalarına olanak sağlayan şemsiye bir laboratuvardır. AI@OZU’nün altında, Etkileşimli Akıllı Sistemler, Bilişsel Zeka, Makine Öğrenmesi, Bilgisayarla Görü, Doğal Dil İşleme ve Finansal Yapay Zeka laboratuvarları mevcuttur. Bu araştırma laboratuvarları, günlük hayatımızı kolaylaştıracak ve verimliliğimizi arttıracak her türlü bilişsel sistem, akıllı yazılım ve donanımların hayata geçirilmesini, ve bunlar için gerekli olan teorik modellerin ve yenilikçi yaklaşımların geliştirilmesini hedeflemektedir.

Biomech - Biyomekatronik Laboratuvarı

Web Sitesi: https://biomech.ozyegin.edu.tr
Öğretim Üyesi: Doç. Dr. Barkan Uğurlu

Biyomekatronik Laboratuvarı, robotik eşlikçileri dinamik insan ortamlarına entegre ederek insan yaşamının kalitesini artırmayı amaçlamaktadır. Araştırma faaliyetlerimiz, insanlara güvenli ve sürdürülebilir bir şekilde destek sağlayabilecek insan-robot eş yaşam döngülerini sentezlemeye odaklanmaktadır. İnsan-robot eş yaşamı, dış iskelet destekli yürüme veya köpek robot destekli arama kurtarma faaliyetleri olarak karşımıza çıkabilir; bu uygulamalardaki ortak nokta simbiyotik insan-robot eşleşmesi ile insan hayat kalitesinin arttırılmasıdır.

CAST - Bilgisayar Mimari ve Sistem Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı

Web Sitesi: https://labs.ozyegin.edu.tr/cast/
Öğretim Üyesi: Dr. Öğr. Üyesi İsmail Aktürk

Bilgisayar Mimarisi ve Sistem Teknolojileri (CAST) Laboratuvarı, enerji verimli bilgisayar mimarileri ve geleneksel olmayan hesaplama paradigmalarına (nöromorfik vb.) odaklanmaktadır. Laboratuvar bünyesinde yürütülen araştırmalar, yazılım/donanım etkileşimlerinin anlaşılması, performans ve verimliliği arttırıcı optimizasyonlar, yeni nesil bilgisayar sistemlerinin tasarımı ve enerji verimliliği üzerindeki etkileri, paralel programlama modelleri ve uygulamaları gibi konuları kapsamaktadır.

CCRG - Bulut Bilişim Araştırma Grubu

Web Sitesi: https://faculty.ozyegin.edu.tr/ismailari/
Öğretim Üyesi: Dr. Öğr. Üyesi İsmail Arı

CCRG laboratuvarında aktif olarak bulut bilişim, büyük veri ve makine öğrenmesi alanlarında ArGe çalışmaları yapılmaktadır. Doktora ve Yüksek Lisans öğrencileri bulut kaynaklarını kullanarak veri mühendisliği, akıllı algoritmalar, dağıtık sistem tasarımı ve performans analizleri alanında yetkinliklerini arttırırlar. CCRG grubunun çalışmaları bugüne kadar Avrupa Birliği, TÜBİTAK, IBM, TÜPRAŞ ve Türk Telekom gibi büyük sanayi ve kamu kurumlarının destekleri ile yürütülmüştür.

CT&T - Haberleşme Teorisi ve Teknolojileri Araştırma Grubu

Web Sitesi: https://labs.ozyegin.edu.tr/ctt/
Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Murat Uysal

Kablosuz haberleşme sistemleri fiziksel katman tasarımı, analizi ve gerçeklemesine yönelik araştırmalar yapılmaktadır. Akustik, optik ve radyo frekanslarını kapsayacak geniş bir yelpazede çalışan bu laboratuvarın başlıca çalışma konuları arasında; kanal kodlama, kanal kestirimi ve denkleştirme; çeşitlilik teknikleri; çok taşıyıcılı haberleşme; çok giriş çok çıkışlı (MIMO) haberleşme; işbirlikli (röle destekli) haberleşme; 6G ve sonrası için kablosuz haberleşme teknolojileri; optik kablosuz haberleşme, görünür ışıkla haberleşme, kızılötesi ışıkla haberleşme sayılabilir.

QOPTICS - Kuantum Optik Laboratuvarı

Web Sitesi: http://labs.ozyegin.edu.tr/qoptics/
Öğretim Üyesi: Dr. Öğr. Üyesi Kadir Durak

Elektrik ve Elektronik Mühendisliği lisans ve lisansüstü öğrencilerinin kurucu öğretim üyesi ile birlikte araştırmalarını yürüttüğü bu laboratuvarda foton ve kuantum teknolojileri ile ilgili araştırmalar yapılmaktadır.

nEMESysLab - Gömülü ve MikroElektronik Sistemler Laboratuvarı

Web Sitesi: http://www.ugurdag.com
Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Fatih Uğurdağ

Özel amaçlı çip, FPGA, GPU ve işlemciler tasarlanmakta ve bu teknolojileri kullanarak gerçek-zamanlı gömülü sistemler gerçeklenmektedir. Ayrıca bu tasarımların hızlı yapılabilmesi ve eksiksiz doğrulanabilmesi için yazılım araçları da tasarlanmaktadır. Tasarlanan çip ve gömülü sistemler video işleme, yapay görme, otomotiv elektroniği, endüstriyel otomasyon ve haberleşme alanlarında çeşitli problemlere çözüm getirmeyi amaçlamaktadır.

Robotik Laboratuvarı

Web Sitesi: https://robotics.ozyegin.edu.tr
Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Erhan Öztop, Dr. Öğr. Üyesi Özkan Bebek

Bünyesinde medikal robotik, akıllı kontrol sistemleri, bilişsel robotik, insansı robotlar, akıllı gezen makinalar alanlarında çalışmalar yapılmaktadır. TurtleBot (gezgin), DARwin-OP (insansı), AR.Drone (uçan), Kuka KR6 (endüstriyel robot kol), ve Gifu Hand-III (16 serbestlik dereceli insansı el robotu) gibi farklı robotlar ile 3 boyutlu robot simülasyonu ve sanal gerçeklik çalışmaları için kullanılacak bir 3D projektör, insan hareketlerini takip etme olanağını sunan OptiTrack –yüksek hızlı hareket takip sistemi bulunmaktadır.

SRL - Özyeğin Üniversitesi Yazılım Araştırmaları Laboratuvarı

Web Sitesi: https://srl.ozyegin.edu.tr
Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Hasan Sözer

Bilgisayar yazılımlarının kaliteli, dayanıklı ve yüksek performanslı olması için modern yaklaşımlar ve araçlar geliştirilmektedir. Araştırma laboratuvarı, programlama dilleri ve teknolojileri, yazılım optimizasyonu, dağıtık ve uyarlanabilir sistemler, yazılım mimarisi ve hataya karşı dayanıklılık konularında uzmanlaşmıştır.

Konuşma ve Doğal Dil İşleme Laboratuvarı

Web Sitesi: -
Öğretim Üyesi: Doç. Dr. Cenk Demiroğlu

Konuşma sentezi, konuşma tanıma, konuşmacı doğrulama, nörolojik hastalık tespiti konusunda çalışmalar yapılmakta olan bu laboratuvarda istatiksel makine öğrenimi, büyük veri, derin sinir ağları, dijital ses işleme ve doğal dil işleme alt alanları bulunmaktadır. Laboratuvar üyeleri projelerinde teori ve gelişmiş programlama tekniklerini birarada kullanmaktadırlar.

Titreşim ve Akustik Laboratuvarları

Web Sitesi: https://val.ozyegin.edu.tr/en
Öğretim Üyesi: Doç. Dr. Polat Şendur

OZU Titreşim ve Akustik Laboratuvarı, mühendislik sistemlerinin teorik, sayısal ve deneysel analizine odaklanan, son teknoloji araştırma laboratuvarıdır. Laboratuvarın başlıca amaçları:

1. titreşim ve akustik alanında temel ve uygulamalı araştırmalar yapmak,
2. zorlu endüstri projelerini desteklemek ve endüstriye teknoloji transferi sağlamak,
3. lisans ve lisansüstü düzeyde titreşim ve akustik eğitimini teşvik etmek ve öğrencileri gelecekteki kariyerleri için endüstri ve akademiye hazırlamak.

Laboratuvar, titreşim, akustik ve çoklu cisim dinamiği alanındaki zorlu araştırma sorunlarına çözüm getirmek için çeşitli simülasyon (FEM ve MBD yazılımları) ve test araçları (modal test paketi) içermektedir.

ÖzÜ Akışkanlar Dinamiği ve Sprey Laboratuvarı

Web Sitesi: https://adsl.ozyegin.edu.tr/
Öğretim Üyesi: Doç. Dr. Özgür Ertunç

CORAL - Hesaplamalı Malzeme Araştırmaları Laboratuvarı

Web Sitesi: https://labs.ozyegin.edu.tr/coral/
Öğretim Üyesi: Dr. Öğr. Üyesi Hande Öztürk, Doç. Dr. İlknur Eruçar

Araştırma grubumuz CORAL, atomik detaylı hesaplamalar ve X-ışını kırınım simülasyonları kullanarak malzemelerin özelliklerini anlamayı amaçlamaktadır. Enerji, biyotıp, mikromekanik testler dahil olmak üzere çeşitli endüstriyel uygulamalar için moleküler etkileşimlerin mekanizmalarını çözmeyi amaçlayan hesaplamalı yaklaşımlar geliştiriyoruz.

Çoklu Robot Zekası ve Algılaması Laboratuvarı

Web Sitesi: -
Öğretim Üyesi: Dr. Öğr. Üyesi Sedat Özer

Çoklu Robot Zekası ve Algılaması Laboratuvarında, derin öğrenme, görüntü işleme ve bilgisayar görüsü konularının özellikle otonom sistemler üzerindeki uygulamalarını da içeren farklı alanlarda araştırmalar yapılmaktadır. Otonom sistemler (hem karada, hem havada kendi kendine gidebilen sistemler), çeşitli sensörlerden gelen veriyi işleyerek, diğer otonom sistemlere veya referans noktalarına göre olan durumlarını, konumlarını belirler ve ona göre kendilerine (güvenli) bir rota çizerler. Bu tip bir senaryonun düzgün ve güvenli çalışması için, laboratuvarımızda üzerinde güncel araştırma yapılan ve yapılması gereken mevcut problemlere odaklanılmaktadır.

ConTech - İleri Yapı Teknolojileri Laboratuvarı

Web Sitesi: -
Öğretim Üyesi: Doç. Dr. Zeynep Başaran Bundur

ConTech Laboratuvarı, yapı malzemeleri konusunda en ileri araştırmaları gerçekleştirmeyi ve teknoloji ve bilgi transferini amaçlamaktadır. ConTech laboratuvarı, ileri teknoloji yapıların daha da geliştirilmesi için küresel ve yerel araştırmacıları ve şirketleri ağırlamaktadır. ConTech laboratuvarı, sürdürülebilir çözümlere sahip yenilikçi ileri beton teknolojileri de dahil olmak üzere, betonun malzeme bilimi üzerine önemli araştırma ve geliştirmeler yapmak için iyi bir donanıma sahiptir. Öncelikle bu laboratuvar, sürdürülebilir tasarım, dijital araçlar ve yapı malzemelerinin 3D baskısı, biyo-bazlı yapı sistemleri ve bunların sahada kullanımının geliştirilmesinde üst düzey araştırma çalışmaları önermektedir.

M2M - Mikrodan Makroya Fiziksel Zemin Modelleme Laboratuvarı

Web Sitesi: -
Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Feyza Çinicioğlu

Bu laboratuvarda, büyük ve karmaşık geo-yapı prototiplerinin davranışını incelemek için fiziksel modelleme kullanılmaktadır. Bu testlerde, statik ve dinamik yükleme koşulları altında zemin-yapı etkileşimi olgusunu değerlendirmek için ölçeklendirme yasaları bağlamında küçültülmüş boyut modelinde benzerlik aranmakta ancak aynı fiziksel özellikler korunmaktadır. Bu aşamada, devam eden araştırma kapsamında, laboratuvarda yürütülen fiziksel modelleme, yumuşak zeminler üzerine inşa edilen ve kazıklarla desteklenen karayolu ve demiryolu dolgularının, dolgudan gelen statik yükler ve tren geçişlerinden veya otoyol trafiğinden gelen dinamik yüklerin etkisi altındaki davranışı ile ilgilidir. Değişken statik ve dinamik gerilme koşulları altında zeminin yaylanma evrimi ve yıkımı görüntü işleme ile gözlemlenmiştir. Tüm deformasyonlar ve gerilmeler, modele monte edilen bir enstrümantasyon sistemi tarafından eşzamanlı olarak kaydedilmektedir. Bu laboratuvarın önümüzdeki aylarda ve yıllarda benzer birçok projeye ev sahipliği yapması amaçlanmaktadır.

OzU Finansta ve Biyoenformatikte Yapay Öğrenme Laboratuvarı

Web Sitesi: https://ozu-mlfinbio-lab.github.io/
Öğretim Üyesi: Dr. Öğr. Üyesi Emre Sefer

Araştırma grubumuz yapay öğrenmenin finans ve biyoenformatik uygulamalarına odaklanmıştır. Bu konularda çizge ve zaman serisi tabanlı modellemeler özellikle ilgimizi çekmektedir.

Etkileşimli Akıllı Sistemler Laboratuvarı

Web Sitesi: https://intelisys.ozyegin.edu.tr
Öğretim Üyesi: Dr. Öğr. Üyesi Reyhan Aydoğan

Etkileşimli Akıllı Sistemler Laboratuvarı, insanlarla etkili bir şekilde etkileşime giren ve akıl yürütme, karar verme ve öğrenme gibi zekanın farklı yönlerini bütünleştiren etmen teknolojisinin modellenmesi, geliştirilmesi ve analiz edilmesini içeren olağanüstü araştırmaları sürdürmektedir. Özellikle karmaşık ve dinamik ortamlarda karar vericileri desteklemekle ilgilenmekteyiz. Misyonumuz, etmenler ve insanlar arasında verimli bir işbirliği kurmaktır. Ele alınan sorunlar günlük yaşamdaki müzakerelerden yol bulma sorunlarına kadar çeşitlilik göstermektedir. Grubumuz, Takviyeli Öğrenme, Fayda Teorisi, Derin Öğrenme, Açıklanabilir Yapay Zeka, Çatışma Çözümü yaklaşımları vb. gibi farklı yapay zeka tekniklerini kullanmaktadır.

Deep-VIP - Derin Öğrenme, Bilgisayarla Görü ve Görüntü İşleme Laboratuvarı

Web Sitesi: https://labs.ozyegin.edu.tr/deep-vip/
Öğretim Üyesi: Prof.Dr. Hasan F. Ateş

Derin öğrenmenin bilgisayarla görü ve görüntü/video işleme alanlarındaki çok çeşitli problemlerin çözümü için uygulandığı Deep-VIP laboratuvarında hem akademik hem de endüstri işbirliğine dayalı projeler yürütülmektedir. Proje çalışmaları, savunma sanayii, telekomünikasyon, tıp, perakende ve tüketici elektroniği gibi farklı sektörlerin ihtiyaçlarına en güncel teknolojik çözümleri sunmayı amaçlamaktadır.

HCD - İnsan-Merkezli Tasarım Laboratuvarı

Web Sitesi: https://hcd.ozyegin.edu.tr
Öğretim Üyesi: Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Ünal

İnsan Merkezli Tasarım Laboratuvarı'nda temel araştırmamız protezlerin ve dış iskeletlerin tasarımı ve geliştirilmesine odaklanmaktadır. Mevcut araştırma temalarımız şu şekilde özetlenebilir:

Tema 1: Robotik Protezler - Alt Ekstremite
Tema 2: Robotik Protez - Üst Ekstremite
Tema 3: Protez ve Dış İskeletler için Robotik Test Platformu
Tema 4: Alt Ekstremite Desteği için Dış İskeletler
Tema 5: BalanSens - Robotik Denge Rehabilitasyon Platformu

MEMFIS - Fonksiyonel ve Yapısal Malzemelerin Mekaniği ve İmalatı Araştırma Laboratuvarı

Web Sitesi: https://faculty.ozyegin.edu.tr/ggyapici/
Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Güney Güven Yapıcı

Bu laboratuvarda mekanik ve fiziksel özellikleri geliştirilmiş yeni malzemeler geliştirilmektedir. Bu amaçla, tasarıma özel gelişmiş mikro yapılar, en son teknolojiye sahip üretim süreçleri, karakterizasyon teknikleri ve çok ölçekli modelleme araçlarıyla desteklenen bütüncül bir yaklaşımla tasarlanmaktadır.

Medikal ve Biyolojik Fizik Laboratuvarı

Web Sitesi: -
Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Burçin Ünlü, Dr. Natali Sözüdoğru, Dr. Seydi Yavaş, Dr. Defne Yılmaz

Prof. Dr. Burçin Ünlü'nün yürütücüsü olduğui Medikal ve Biyolojik Fizik Laboratuvarı'nda, fotoakustik görüntüleme, optik tomografi ve ultrason teknikleri kullanılarak hastalık modellemesi, görüntüleme ve tanı çalışmaları yürütülmektedir. Özellikle prostat ve meme kanserinin erken teşhisi için yeni görüntüleme sistemleri geliştirilmesine odaklanılmıştır. Ayrıca akustik mikroskop ve Raman spektroskopisi gibi tekniklerle biyolojik doku ve hücrelerin yapısal özellikleri incelenmiş, lazer ışınları ve optik cımbız yardımıyla hücre manipülasyonu çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Laboratuvarda yoğun olarak bilgisayarlı modelleme, Monte Carlo simülasyonları, sinyal işleme algoritmaları gibi hesaplamalı yöntemler de kullanılmaktadır.

Ağ Bağlantılı & Otonom Sistemler Laboratuvarı

Web Sitesi: https://labs.ozyegin.edu.tr/nas/
Öğretim Üyesi: Doç. Dr. Evşen Yanmaz

Ağ Bağlantılı & Otonom Sistemler laboratuvarında, kablosuz haberleşme ve robotik sistemlerin kesişiminde, değişen ortamlarda çalışan otonom sistemlerin tasarım, analiz ve gerçeklenmesine yönelik araştırmalar yapılmaktadır. Odaklanılan sistemlerin başında çoklu İHA sistemleri ve büyük ölçekli haberleşme ağlarının yer aldığı laboratuvarın çalışma alanlarının içinde çoklu-İHA rota planlaması, derin öğrenme tabanlı algılama, haberleşme ve koordinasyon optimizasyonu, sürü haberleşmesi, nesnelerin Interneti ve işbirlikli haberleşme bulunmaktadır.

HumOper - İnsani Yardım Araştırma Laboratuvarı

Web Sitesi: https://labs.ozyegin.edu.tr/humoper/
Öğretim Üyesi: Dr. Öğretim Üyesi Elvin Çoban Göktürk

Özyeğin Üniversitesi HumOper Laboratuvarı, stratejik, taktik ve operasyonel insani yardım operasyonlarını tasarlamak, analiz etmek ve iyileştirmek için yeni yöntemler, teknikler ve araçlar geliştirmeyi amaçlayan bir araştırma laboratuvarıdır.

VGL - Bilgisayarla Görü ve Grafik Labaratuvarı

Web Sitesi: https://ozu-vgl.github.io
Öğretim Üyesi: Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Furkan Kıraç

Özyeğin Üniversitesi'ndeki Vision and Graphics Lab, bilgisayar görüşü ve grafikleri üzerine ileri algoritmalar üzerinde çalışmaktadır. Araştırmaları, Görüntü İşleme, Hesaplamalı Fotoğrafçılık ve 3D görüşü içeren Bilgisayar Grafikleri üzerinedir. Dijital görüntüleri iyileştirme, analiz etme ve manipüle etme; bilgisayar bilimini fotoğrafçılıkla harmanlama; ve 3D görsel temsiller yaratma üzerine odaklanırlar. Laboratuvar, stil transferi, alan genelleştirme ve derin öğrenme alanlarında önemli konferanslarda makaleler sunmuş ve ödüller almıştır.

OzUHPC - Özyeğin Üniversitesi Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi

Web Sitesi: -
Öğretim Üyesi: Dr. Öğr. Üyesi Altuğ M. Başol

Merkez, yüksek hesaplama gücü gerektiren araştırmalar için gerekli donanım ve yazılım altyapısı sağlamaktadır. Merkez bünyesinde hesaplama sistemi, grafik hızlandırıcı ve çok çekirdekli işlemcilerden oluşan heterojen bir yapıdadır. Hesaplama sistemi, üniversite hocalarımıza ve onların araştırma öğrencilerinin kullanımına açıktır.

EVATEG Enerji Teknolojileri Laboratuvarı

Web Sitesi: https://evateg.ozyegin.edu.tr/tr
Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Mehmet Arık

İleri ısıl yönetim teknolojlierini özellikle savunma, elektronikler, medikal, aydınlatma ve endüstriyel elektronikler için geliştirme ve demonstrasyonu hedeflemektedir. Bugüne kadar 12'den fazla patenti ile değişik soğutma ve ısıtma teknolojileri geliştirmiştir. Laboratuvarda mikroskobik IR kamera, yüksek hızlı kamera, nano hassasiyette defleksiyon ölçümleri yapılabilmektedir. İleri sayısal modelleme ve deneysel validasyon çalışmaları, grubun ana uzmanlıkları arasındadır.

EVATEG Aydınlatma ve Fotonik Sistemleri Laboratuvarı

Web Sitesi: https://evateg.ozyegin.edu.tr/tr
Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Mehmet Arık

Özellikle optik teknolojiler üzerine fokus olmaktadır. Gonyometre ve küre ölçümleri ile çip düzeyinden sistem düzeyine kadar optik ölçümler yapılabilmektedir.İleri sayısal modelleme ve deneysel validasyon çalışmaları, grubun ana uzmanlıkları arasındadır.

EVATEG Paketleme Laboratuvarı

Web Sitesi: https://evateg.ozyegin.edu.tr/tr
Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Mehmet Arık

Elektronik sistemlerde paketleme konusunu çalışmaktadır. Optimum paketleme ve paket defektlerini hem PCB boyutunda hem de çip boyutunda araştırmayı hedeflemektedir.İleri sayısal modelleme ve deneysel validasyon çalışmaları, grubun ana uzmanlıkları arasındadır.