Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul
Telefon : +90 (216) 564 90 00
Fax : +90 (216) 564 99 99
info@ozyegin.edu.tr
Hakkında
Hakkında
Hakkında
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Programı, kariyerini gastronomi, mutfak sanatları ve restoran işletmeciliği alanlarında yapmak isteyen öğrenciler için tasarlanmıştır. Program, restoran yönetimi ile bütünleşen yapısıyla Türkiye’de bir ilki oluşturmaktadır. Gastronomi ve Mutfak sanatları alanında teorik ve pratik temel dersler ile sağlam bir altyapı veren program, ileri mutfak teknikleri uygulamaları ve restoran yöneticiliği alanındaki derslerle çok kapsamlı bir eğitim sunar. Öğrenciler dört yıllık akademik eğitimleri sürecinde, gastronomi alanında sağlam bir eğitim alarak edinmiş oldukları teorik bilgileri uygulama derslerinde pratiğe dönüştürerek deneyim kazanma fırsatı bulurlar.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı, Le Cordon Bleu International ile münhasır bir ortaklığa sahip olup, Le Cordon Bleu International’ın mutfak sanatlarındaki engin deneyimleri ve köklü eğitiminden faydalanır. Öğrenciler, mutfak sanatları derslerini, bizzat Le Cordon Bleu’nün eğitmen şeflerinden alır ve Le Cordon Bleu’nün eğitim materyallerini kullanarak tekniklerini öğrenir.
Temel mutfak ve pastacılık sanatı ile başlayan eğitim, klasik, modern ve ileri teknikler içeren uygulamalı derslerle zenginleşerek, uluslararası mutfak tekniklerini öğretir ve zengin bir yelpazede sunulan restoran yönetimi alanındaki dersleriyle işletmecilik boyutunu tamamlar. Öğrenciler mutfak dersleri uygulamalarının öncesinde Le Cordon Bleu şefleri tarafından Gastroditoryum’da demo eğitimi alırlar ve ardından Ana Mutfak, Pastane Mutfağı veya Çok Amaçlı Mutfak’ta eğitimini aldıkları yemeklerin üretimini bizzat gerçekleştirirler. Program öğrencilere işletme alanında finansal muhasebe, uygulamalı ekonomi, yiyecek ve içecek yönetimi ve servis, pazarlama, yiyecek-içecek işletmelerinde hukuk, yiyecek ve içecek işletmelerinde planlama ve denetim ve girişimcilik gibi dersler sunar. Programın diğer önemli bir ayağını gastronomi alanındaki uygulamalı derslere temel oluşturan gıda hijyeni ve güvenliği, gıda bilimi, beslenme, gastronomi kültürü, Türk mutfak kültürü, gıda ve sürdürülebilirlik gibi dersler oluşturmaktadır. Hem kuramsal, hem de uygulamalı bir eğitim sunmayı hedefleyen Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Programı, bu amaçla öğrencilerine, geniş bir yelpazeye yayılan zorunlu derslerin yanı sıra Anadolu’nun Yerel Ürünleri ve Gastronomideki yeri, Görsel Sanatlar İçin Yemek Stilistliği, Restoran Fizibilite Çalışmaları, Filmlerde Yemek Kültürü gibi seçmeli derslerle engin bir vizyon sunar.
Program öğrencilerin pratik becerilerini geliştirmeye yönelik sektörel projeler, vaka çalışmaları ve zorunlu stajlar ile zenginleştirilmiş, interaktif ve multimedya temelli bir eğitim sağlar. Öğrencilerimiz, Uluslararası Mutfaklar ve A la Carte Yiyecek Üretimi derslerinde hazırladıkları yemekleri, 110 kişilik uygulamalı restoranımız L’Atelier Bleu’de misafirlerin beğenilerine sunarlar. Öğrenciler ayrıca Duyusal Analiz Laboratuvarı’nda araştırma amaçlı duyusal analizler gerçekleştirebildikleri gibi çeşitli tadım aktiviteleri yaparlar.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Programı’mız, öğrencileri dört yıllık eğitimleri sürecinde, mutfak gösterileri, seminerler, ve yaz stajları ile iş hayatına hazırlamayı amaçlar. Öğrenciler ikinci ve üçüncü sınıfların yaz dönemlerinde ve ayrıca son akademik dönem, sekizinci yarıyılda teorik bilgilerini uygulamaya dönüştürmek ve deneyim kazanmak amacıyla toplam 250 günlük üç sektör stajı tamamlarlar. Program öğrencileri eğitimleri süresince toplam 1010 saatlik staj tecrübesi edindirerek öğrencilerin iş birliği ağlarını geliştirir. Stajlar, yurt dışı veya yurt içindeki yiyecek ve içecek üretimi yapan işletmelerde, tanınmış restoranlarda, dört veya beş yıldızlı otellerde, birinci sınıf tatil köylerinde, havayollarında, ya da turistik yolcu gemilerinde gerçekleşir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı, engin akademik deneyime sahip uluslararası öğretim kadrosu ile gurur duyar. Seçkin öğretim üyeleri sayesinde, program, kend işlerini kurabilecek veya uluslararası otel zincirlerinde, seçkin restoranlarda veya profesyonel yiyecek-içecek işletmelerinde şef veya üst düzey yönetici olarak görev alabilecek bilgi ve becerilere sahip mezunlar yetiştirmeyi hedefler.
Öğrenciler mezuniyetlerinde Özyeğin Üniversitesi’nin vereceği Lisans Diplomasına ek olarak, Le Cordon Bleu International ile Özyeğin Üniversitesi’nin ortaklaşa vereceği bir sertifikaya da sahip olurlar.