Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Mezuniyet Yükümlülükleri

Mezuniyet Yükümlülükleri

Önerilen program; öğrencinin danışmanı tarafından onaylanan toplamda 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az 1’i seminer dersi olmak üzere 3 zorunlu ders, 1 tez önerisi dersi ve 5 seçmeli ders ile 30 AKTS değerindeki 2 dönem devam edecek yüksek lisans tez çalışmasından oluşmaktadır.

Küresel Yönetişim Tezli Yüksek lisans Programı Ders Planı Özeti
Ders KategorisiEn Az KrediDers
Zorunlu Dersler15 AKTS2
Seminer Dersi3 AKTS1
Seçmeli Dersler37,5 AKTS5
Tez Önerisi4,5 AKTS1
Yüksek Lisans Tez Çalışması I30 AKTS1
Yüksek Lisans Tez Çalışması II30 AKTS1
Toplam12011
Birinci Yıl
Birinci Yarıyıl/Güz Dönemiİkinci Yarıyıl/Bahar Dönemi
Ders KoduDers AdıAKTSDers KoduDers AdıAKTS
IR 501*Küresel Yönetişim7,5IR 506-590Seçmeli Ders III7,5
IR 502*Araştırma Yöntemleri ve Etiği7,5IR 506-590Seçmeli Ders IV7,5
IR 506-590Seçmeli Ders I7,5IR 506-590Seçmeli Ders V7,5
IR 506-590Seçmeli Ders II7,5IR 691Tez Önerisi4,5
   IR 503*Seminer3
Dönem Toplam AKTS30 Dönem Toplam AKTS30
İkinci Yıl
Üçüncü Yarıyıl/Güz DönemiDördüncü Yarıyıl/Bahar Dönemi
Ders KoduDers AdıAKTSDers KoduDers AdıAKTS
IR 692Tez Çalışması I30IR 693Tez Çalışması II30
Dönem Toplam AKTS30Dönem Toplam AKTS30

Zorunlu Dersler & Seminer*

IR 501 Küresel Yönetişim - 7,5 AKTS
Bu derste, uluslararası ilişkilere ve küresel yönetişime dair çeşitli teorik yaklaşımlar ve bunların egemenlik, bölgecilik, adalet, terörizm ve küresel siyasetle bağlantılı uluslararası çatışma ve iş birliği çatışması kavramlarıyla etkileşimleri incelenecektir. Ayrıca, uluslararası ekonomik politika koordinasyonu, kalkınma yardımı, finans, iklim değişikliği ve insan hakları dâhil olmak üzere bir dizi politika meselesi tartışılacaktır. Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, Dünya Sağlık Örgütü, Médecins Sans Frontiėres ve Kızıl Haç bu derste incelenen kurumlar arasındadır.

IR 502 Araştırma Yöntemleri ve Etiği - 7,5 AKTS
Bu ders öğrencilere siyaset bilimi araştırmalarında kullanılan bilgi, yöntem ve teknikleri ve de etik ilkeleri tanıtmayı amaçlamaktadır. İleri düzeydeki bu ders, temel bilimsel kavramları, alan yazın taraması, araştırma sorusu, kuram ve hipotez oluşturma ve test etme ile deneysel araştırma teklifi oluşturma ve de araştırma ve yayın etiği konularını kapsamaktadır.

Seminer Dersi

IR 503 Seminer - 3 AKTS
Bu ders bölüm öğretim üyeleri ve misafir konuşmacılar tarafından yapılan güncel araştırmaların sunumunu içermektedir. Öğrencilerin araştırma fikirleri geliştirmelerine ve farklı yöntemleri araştırma ve uygulama çalışmalarına entegre etmelerine yardımcı olmak amacıyla planlanmıştır.

Seçmeli Dersler

IR 506 Siyasal Davranış - 7,5 AKTS

Bu ders, siyasi katılım, oy verme davranışı, kamuoyu ve siyasi kurumların bireysel ve kolektif siyasi tercihler üzerindeki çok yönlü etkisinin karmaşık dinamiklerini derinlemesine incelemeyi amaçlamaktadır. Ders ayrıca öğrencileri, anket tasarımı, veri toplama, titiz analiz ve saha araştırmasını kapsayan siyasi davranışları incelemek için hem nicel hem de nitel araştırma yöntemlerini uygulamak için gerekli bilgi ve becerilerle donatmaktadır.

IR 512 Küresel Güvenlik - 7,5 AKTS
Bu ders, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana küresel güvenlik gündemindeki değişiklikleri hem ampirik hem de teorik olarak analiz etmektedir. Askeri güvenlik tehditlerinin dönüşümü, daha sonra Kitle İmha Silahlarının yaygınlaşması ve küresel terörizmin önemi vurgulanarak analiz edilecektir. Derste aynı zamanda, çevresel değişim, suç, hastalık, yoksulluk ve felaketler dahil olmak üzere askeri olmayan insan güvenliği sorunlarının yükselişi de çalışılacaktır.

IR 515 Diplomasi ve Çatışma Çözümü - 7,5 AKTS
Bu ders barış sağlama, barış inşası ve çatışma sonrası devlet inşası süreçleriyle ilişkili birçok ikilemi incelemektedir. Çatışma, şiddet ve barış kavramlarını göz önünde bulundurarak Soğuk Savaş sonrası demokrasi ve liberal bir piyasanın barışı besleyecek en iyi kurumsal ortamları oluşturduğu görüşü değerlendirilecektir. Ayrıca, barış müzakerelerinin dinamikleri, çatışma sonrası yeniden yapılanma, devlet kurma ve rejim kurma süreçleri incelenecektir.

IR 526 Dış Politika Analizi - 7,5 AKTS
Bu dersin amacı, uluslararası ilişkilerin çağdaş jeopolitiğinde önemli siyasi faillik ve seçim alanları olarak dış politika uygulamalarını analiz etmektir. Bu ders, dış politika gelenekleri, stratejileri ve küresel siyasetteki ana aktörlerin ve vakaların uygulamalarının incelenmesinde uygulanan klasik ve eleştirel uluslararası ilişkiler teorileri ve jeopolitik perspektiflerden yararlanacaktır. Ders, dış politika analizi ve /veya yönetişim, ticaret, politika ve diplomasi ile ilgili alanlarda istihdam konusundaki uzmanlık çalışmalarını ilerletmek isteyenlerin donanımlarını artırmak için tasarlanmıştır.

IR 530 Küresel Gıda ve Tarım Yönetişimi - 7,5 AKTS
Bu ders, dünyanın en önemli küresel konularından biri olmaya başlayan gıda güvencesi ve tarım sistemlerinin küreselleşmesi üzerinedir. Ders boyunca, tarım faaliyetleri, gıda dağıtımı ve tüketimi, gıda üretimi, üretim ilişkileri ve ticareti konularının farklı yönleri ele alınacaktır. Aynı zamanda, kent ve kırda gıdaya erişim sorunlarını; gıda tarımındaki üretim ilişkilerini, küçük çiftçiler ile kurumsal büyük firmalar ve kuruluşlar arasındaki ilişkiyi; pazarın nasıl çalıştığını ve bunun yerel, ulusal ve uluslararası etkilerini; Dünya Bankası, İMF ve FAO gibi büyük organizasyonların tarım ve gıda sorunu ile ilgili kalkınma stratejilerini incelemektedir.

IR 533 Küresel Ortadoğu - 7,5 AKTS
Bu dersin amacı çağdaş Ortadoğu bölgesini küresel bir bağlama yerleştirmek, bölgenin ulusaşırı bağlantılarının farklı yüzlerini ele alarak bölgeyi derinlemesine incelemektir. Ders, ticaret ağları, çevre meseleleri, ideolojiler ve sosyal hareketler, insani hareketlilik ve göç gibi temalara odaklanarak günümüz Ortadoğu’sunu küresel ve disiplinlerarası bir perspektiften anlamaya çalışır.

IR 535 Küresel Kutuplaşma ve Demokrasi - 7,5 AKTS

Bu ders öğrencileri: kutuplaşmanın tarihsel ve güncel, politik, ekonomik-teknolojik, ideolojik, söylemsel ve kurumsal nedenlerini ve dinamiklerini tanımlamak konusunda eğitir. Kutuplaşmanın ne zaman ve nasıl demokrasiye zararlı veya yararlı olduğunu ayırt edebilmek, bu bilgileri tekil vakaları analiz etmek ve yorumlamaya yönelik uygulamak, karşılaştırmalı vaka incelemeleri yapmak, politika önerileri formule etmek ve sunmak için temalar ve öğrenme pratikleri içerir.

IR 540 Küresel Göç ve Yönetişim - 7,5 AKTS
Ders, insanların küresel hareketliliğinin yarattığı sosyal, politik ve ekonomik zorlukları ve fırsatları ele alacaktır. Ders boyunca göç ve siyaset arasındaki ilişki yukarıdan aşağı ve aşağıdan yukarı olmak üzere hem devletlerin hem göçmenler ve yerel halkların bakış açıları üzerinden tartışılacak; küresel göç yönetişimi ve eleştirel yaklaşımlar karşılaştırmalı bir şekilde incelenecektir.

IR 590 Programlamalı Sosyal Bilimler - 7,5 AKTS
Bu ders, büyük ölçekli dijital ayak izini keşfetmek, çıkarmak ve işlemek için R ve Python kullanarak sosyal veri bilimini tanıtmaktadır. Kurs sırasında öğrenciler davranışsal, politik ve sosyal veri kümelerini çıkarmak, üretmek, işlemek ve analiz etmek ve uluslararası, bölgesel ve ülke düzeyinde analizler yapmak için R ve Python'u kullanır ve uygular. Öğrencilerin en sık kullanılan veri türleriyle çalışması, en popüler analiz yöntemleri biçimlerini çalıştırması ve büyük, karmaşık veri kümelerinden eyleme dönüştürülebilir içgörüler üretmesi beklenir.

IR 691 Tez Önerisi - 4,5 AKTS
Bu dersin amacı öğrencilerin tez önerisi yazmalarına yardımcı olmaktır. Ders grup halinde yapılır.

IR 692 Tez Çalışması I– 30 AKTS   -   IR 693 Tez Çalışması II - 30 AKTS 
Bu derslerde öğrenciler yüksek lisans tezlerini yazarlar.