Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Eki 17, 2024 - Eki 21, 2024

Özyeğin Üniversitesi ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) İş Birliğinde Gerçekleştirilen “İş Yerinde Şiddet ve Taciz Algıları ve Deneyimleri Araştırma Raporu” Sonuçları Açıklandı

Özyeğin Üniversitesi ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) iş birliğinde 3.007 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen “İş Yerinde Şiddet ve Taciz Algıları ve Deneyimleri” araştırmasının sonuçları 16 Ekim 2024’te Swissotel The Bosphorus’da gerçekleştirilen konferans kapsamında kamuoyuna ile paylaşıldı. Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Barış Tan’ın, TC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Suat Dede’nin, İsveç Ankara Büyükelçisi Malena Mard’ın ve ILO Türkiye Ofisi Direktörü Yasser Hassan’ın katıldığı konferansta araştırmanın çarpıcı sonuçlarına dikkat çekildi. Türkiye’de bir ilk niteliğinde olan çalışmaya göre, ülkemizdeki çalışanların yüzde 75’inden fazlası kariyerleri boyunca en az bir kez iş yerinde şiddete maruz kalıyor.

Konferansa katılan Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Barış Tan, ÖzÜ’nün topluma hizmete yönelik sorumluluğuna ve bu doğrultuda ILO ile yapılan iş birliğine dair şu ifadeleri kullandı: “Topluma hizmet için çözüm odaklı ve katma değeri yüksek bilgi yaratmak, paylaşmak ve uygulamak misyonuyla birçok farklı projeye imza atıyoruz. Global problemlere yenilikçi çözümler sunmayı, toplumun yaşam kalitesini artırmayı ve sürdürülebilir bir dünyaya katkıda bulunmayı hedefleyen bir üniversiteyiz. Bu çalışma ile de araştırma üniversitesi misyonumuzun bir yansıması olarak harekete geçtik ve iş dünyasına ışık tutacak sonuçlara ulaştık. Değerli partnerimiz ILO ile gerçekleştirdiğimiz bu çalışma ile şiddetin her türlüsüne karşı bir kurum olarak bilimsel, sosyal ve ekonomik anlamda global etki yaratmayı hedefliyoruz.”

Araştırmanın yürütücüsü Özyeğin Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Canan Sümer de araştırma hakkında öne çıkan bulgulara şu şekilde dikkat çekti: “Özyeğin Üniversitesi ve ILO Türkiye ortaklığındaki bu araştırmada amacımız; disiplinlerüstü bir yaklaşımla, iş yerinde şiddetin anatomisini İstanbul ili özelinde ortaya koymaktı. Araştırma kapsamında, temsili bir örneklemden toplanan verilere dayanarak; iş yerinde ekonomik şiddet, ayrımcılık, psikolojik şiddet, fiziksel şiddet ve cinsel şiddet olmak üzere beş ayrı şiddet türünün yaygınlığı, çalışanların bu şiddet türlerine yönelik farkındalığı ve bu farkındalığı etkileyen faktörler, çalışanların kullandıkları başa çıkma stratejileri ve aldıkları desteklerin kaynakları incelendi. Çalışmada ayrıca, şiddetin faillerinin ve şiddete maruz kalan kişilerin özelliklerine yönelik bilgiler toplandı. Raporda bulguların yanı sıra, şiddetin önlenmesinde temel sorumluluk sahibi olan iş verenlere, politika yapıcılara, işçi ve işveren örgütlerine yönelik önerilere de yer verildi. Bu çalışmanın ve raporda sunulan bilgilerin, şiddetin olmadığı, insana daha yakışır bir dünyaya yönelik çabalara katkı sağlamasını umut ediyoruz.”