Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul
Telefon : +90 (216) 564 90 00
Fax : +90 (216) 564 99 99
info@ozyegin.edu.tr
Basında ÖzÜ - Popüler ama senin için doğru meslek mi?
Hürriyet
'Çalışma saatleri ve günleri açısından fedakarlık isteyen bir sektör'
Doç. Dr. Özge Samancı (Özyeğin Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı)
2030’da küresel çapta 5 trilyon 423 milyar ABD doları, Türkiye’de 18,5 milyar ABD doları pazar payına ulaşacak olan yiyecek-içecek sektöründe kariyer yapmak isteyen, gastronomiye tutkuyla yaklaşan, uluslararası kariyer olanaklarına sahip olmak isteyen, girişimcilik ruhuna sahip ve yaratıcı, sosyal iş ortamlarını sevenler okuyabilir.
Adayların bu bölümü tercih etmelerindeki en büyük etken mezun olduklarında uluslararası bir kariyer imkânına kolay erişmeleri. Türkiye’de ve dünyada yiyecek-içecek sektörünün artan büyüme hızı, sektörün öğrencilere yaratıcılıklarını ifade eden bir saha sunması, mezunlara girişimcilik yolunu açması da önemli sebeplerden.
Bilinçli bir Seçim için dört yıllık eğitim süresince mutfak eğitimiyle birlikte yiyecek-içecek işletmeciliğine yönelik sayısal ve sosyal dersler alacağını ve gastronomiyi bilimsel, kültürel yönden kavramak için geniş yelpazede gıda biliminden yemek tarihine bir ders programını başarıyla tamamlaması gerektiğini önceden bilmek faydalı olacaktır. Zorunlu yaz stajları da programın çok önemli bir ayağı. Özyeğin Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’ndeki bütüncül eğitime eşlik eden Le Cordon Bleu, mezunlarımıza yurtiçi ve yurtdışında parlak kariyer yolları sunuyor.
Gastronomi kolay bir eğitim değil. Programın temelini mutfak sanatları eğitimi oluşturur. Örneğin bizim üniversitemizde en temelden en ileriye uluslararası mutfak ve pastacılık eğitimi verilir. Aynı zamanda Türk mutfağı da tüm yönleriyle uygulamalı olarak öğrenilir. Mutfak eğitiminde disiplinli olmak ve kurallara uymak, fiziksel yönden dayanıklı olmak, takım ruhunu benimsemek ve her zaman yaratıcılık için araştırmak, sanat ve kültürden beslenmek çok önemli. Gastronominin temelini oluşturan fen ağırlıklı gıda bilimi, hijyen, beslenme gibi derslerle kültür ağırlıklı yemek tarihi, yemek kültürü, gıda politikası gibi dersleri donanım sağlamak için öğrendiklerini unutmamalılar.
Yönetici bir şefin ya da yeme-içme işletmecisinin muhasebeden ekonomiye ve restoran tasarımına birçok konuda eğitim alması gerektiği için bu alanların da önemi kavranmalı. Mezuniyet sonrası gençleri bekleyen hizmet sektörü çalışma saatleri ve günleri açısından fedakârlık ister.