Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul
Telefon : +90 (216) 564 90 00
Fax : +90 (216) 564 99 99
info@ozyegin.edu.tr
Basında ÖzÜ - Teknolojide "Derin" Fırsat
Dünya
Özyeğin Üniversitesi Bilgi, Teknoloji Transferi ve Girişimcilik Direktörü Dr. İsmail Arı
Pazardaki rekabeti yeni bir seviyeye taşıyor
Derin teknoloji girişimlerini yoğun akademik çaba gerektiren çalışmaların sonucunda ortaya çıkan girişimler olarak tanımlayan Özyeğin Üniversitesi Bilgi, Teknoloji Transferi ve Girişimcilik Direktörü Dr. İsmail Arı, bu alanlara sağlanan kamu fonuyla birlikte özel sektörün de bu girişimlere destek olmasının girişimlerin hızlanmasına katkıda bulunacağını belirtiyor. Arı'ya göre. "Araştırma ve geliştirme faaliyetleri sonucunda ortaya konan, mevcuttan çok daha yüksek performansa sahip ürün ve teknolojiler, pazardaki rekabeti yeni bir seviyeye taşıyor." Derin teknoloji ile oluşturulan ürün ve teknolojilerin ayrıca yeni pazarlar da oluşturabildiğine dikkat çeken Arı, "Derin teknolojiler hayat standartlarımızın iyileşmesi, daha sürdürülebilir üretim yöntemlerinin geliştirilmesi, olumsuz çevresel etkilerin azaltılması ve mevcut yöntemlerle daha önce mümkün olmayan uygulamaların hayatlarımıza girmesine olanak vermektedir. Bu yönüyle her geçen gün yenileriyle karşılaştığımız zorlu problemlerin önüne geçilebilmesi, zamanlı ve etkili yanıt verilebilmesi için derin teknolojilerin desteklenmesi önem taşımaktadır. Son dönemde gündemde sıklıkla yer bulan Blok Zincir, Yapay Zeka, İleri Malzeme, Biyoteknoloji, Siber Güvenlik ve Uzay başlıklarında yaşanan gelişmeler derin teknoloji alanında önceki yıllarda yapılan kapsamlı çalışmaların ve bu çalışmaları destekleyici yatırımların çıktısıdır" yorumunu yapıyor.
Akademisyenlerin ve araştırmacıların girişimci bakış açısı gelişmeli
Girişimler ve akademik çalışmalar arasındaki farkı "Girişimlerin genel yaklaşımı var olan bir problemi ele alıp ona müşterilerin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayacak bir çözüm sunma çabalarıdır. Akademik çalışmalarda ise odak noktası problem değil ürünün veya teknolojinin kendisidir" olarak tanımlayan Arı, bu sebeple akademik girişimcilerin önce teknolojiyi geliştirdiğini, daha sonra bunun uygulanabileceği problemleri bulmaya çalıştıklarını belirtiyor. Arı, şöyle devam ediyor: "Bu sürecin iyileştirilmesi için akademisyenlerin ve araştırmacıların girişimci bakış açısını geliştirmeleri oldukça önemlidir. Araştırma süreçlerine potansiyel kullanıcılarının veya müşterilerinin bakış açılarını dahil etmeye yönelik çabalar, geliştirilen ürün ve teknolojilerinin laboratuvar ortamından son kullanıcıya ulaşım sürecini hızlandırmakla beraber ekonomik, •çevresel veya sosyal etki yaratma potansiyelini güçlendirmektedir."
Kamu politikaları girişimlere yönelik özel mekanizmalar işletmeli
"Derin teknoloji alanındaki çalışmaların ve girişimlerin pazar ile buluşması, diğer dikeylerdeki girişimlere göre çok daha uzun zaman alır" diyen Arı, bunun ardındaki temel sebeplerin yüksek nitelikli uzmanlaşmış insan kaynağına olan ihtiyaç, ürün ve teknolojinin belirli bir ölçekte faaliyet gösterebilmesi için tasarlanması gerek yeni süreçler ve pratik uygulama aşamasında karşılaşılabilen beklenmedir problemler olduğunu söylüyor. Arı şunları ekliyor: "Derin teknoloji girişimcilerinin bu alanda tecrübeli girişimciler ve profesyoneller tarafından desteklenmelerinin yanı sıra kamu politikalarının yüksek risk ve yüksek getiri potansiyeline sahip bu girişimlerine yönelik özel mekanizmalar işletmesi oldukça önemli. Ayrıca derin teknoloji girişimlerinin doğası sebebiyle bu alana yatırım yapmak ve girişimcilerle beraber çalışmak özel bir uzmanlık ve odaklanma gerektirir. Bu alana yatırım yapan yatırımcılar, derin teknolojilere özgün yüksek riskleri ve yatırımların geri dönüşlerin^ yönelik uzun vadeyi dikkate alarak yatırımlarını yaparlar."
Derin teknoloji girişimlerine 2020'de 13 yatırım yapıldı
2020 yılında derin teknoloji girişimlerine 13 yatırım yapıldığını aktaran Dr, İsmail Arı, girişimcilik ekosistemde en önemli itici gücün başarılı girişim sayılarının artması olduğunu belirtiyor ve devam ediyor: "Derin teknolojiler alanında yüksek oranda yatırım çeken, ürünlerini ulusal ve uluslararası alanda başarılı bir şekilde ticarileştirebilen ve nitelikli insan kaynağı için bir çekim merkezi olarak yeni ürün ve teknolojilere ' imza atan girişim sayısı arttıkça, bu alana ilgili duyan girişim ve yatırımcı sayısı da artacaktır. 2021 yılı ile beraber özellikle derin teknoloji girişimlerine yatırım yapan DCP ve ACT gibi yatırımcıların yeni fonlarını devreye almaları ile beraber önümüzdeki süreçte Türkiye'de derin teknoloji yatırımlarının bir artışını gözlemlenmesi söz konusudur."