Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Zorunlu ve Seçmeli Ders İçerikleri

Zorunlu ve Seçmeli Ders İçerikleri

ZORUNLU DERSLER

I. Yarıyıl

ANTH 101 - Antropolojiye Giriş (6 AKTS)
Bu ders antropoloji disiplininin temel alanları olan sosyo-kültürel, linguistik, fiziksel antropoloji ve arkeolojiye birer giriş sunarak antropolojinin insanlık kültürlerini inceleyen tarihsel bir disiplin olarak kuruluşunu inceler. Öğrenciler, temel bilgilerin ardından sosyo-kültürel antropolojinin güncel uygulamalarını irdelerler.

ENG 101 - İngilizce I (4 AKTS)
Dersin odak noktası çağdaş küresel sorunlar ve sürdürülebilir gelişme temaları aracılığıyla dilsel ve akademik becerilerin kazandırılmasıdır. Bunu yaparken, bir yandan küresel sorunların etkileri ve nedenlerinin altı çizilirken, öte yandan sürdürülebilir bir geleceği hedefleyen Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Gelişim Hedefleri (UNSDG) nasıl ilerlediği konusunda farkındalık yaratılmaktadır. Ders, yapısı gereği karşılıklı etkileşim, tartışma ve fikir alışverişine dayalı olduğundan, öğrencilerin haftalık olarak verilen okumalar, yapılan ders içi tartışmalar ve yazma ödevleri aracılığıyla bilgi birikimini artırmaları ve beceri geliştirmeleri beklenir.

HIST 103 - Dünya Tarihi I (6 AKTS)
Ders, uygarlık tarihinin önemli olaylarını ve temalarını küresel karşılaştırmalı bir perspektifle geniş bir kronolojik çerçevede inceler. Göç, ticaret, ticaret dışı ilişkiler, dinlerin ve hastalıkların yayılması gibi uygarlık için önemli etkileri olan gelişmeler Antik Çağ'dan Erken Modern döneme kadar Akdeniz Havzası'na vurgu yapılarak ele alınır.

MATH 101 - Sosyal Bilimler için Matematik I (6 AKTS)
MATH 101 dersi tek değişkenli fonksiyonların diferansiyel ve integral hesabını kapsar. İçerdiği konular; fonksiyonlar ve grafikleri, doğrusal ve kuadratik fonksiyonlar, limit ve süreklilik, türev, türev kuralları, kapalı türetme, logaritmik türetme, eğri çizimi, belirsiz integral, belirli integral, integrasyon yöntemleri, ve belirli integral uygulamaları şeklindedir.

PSY 105 - Davranışsal Biyoloji (4 AKTS)
Bu ders öğrencilerin psikoloji başta olmak üzere davranışsal bilimler açısından önemli olan temel biyolojik kavram, fikir ve teorileri kavramalarını sağlamaya amaçlamaktadır. Psikolojiye psikolojinin kapsamını ve hayatın kimyası ve hücrelerini kapsayan genel bir girişin ardından davranış ve biliş üzerindeki etkileri ile beraber evrim teorisi detaylı bir şekilde sunulur.

TLL 101 - Türk Dili ve Edebiyatı I (4 AKTS)
Bu dersin amacı öğrencilerin sözlü olarak tartışma yürütme becerisini geliştirmektir. Derste Türkçenin özellikleri ele alınacak ve Türk Edebiyatı’ndan seçme metinler incelenecektir. Düzyazı, hikaye ve şiir gibi farklı yazınsal türler okunacak, eleştirel bir gözle incelenecek ve tartışılacaktır. Anlatım bozuklukları, noktalama ve yazım yanlışlarından hareketle Türkçenin doğru kullanımı üzerinde durulacak ve metinlerin tarihsel ve kültürel arkaplanı incelenecektir.

II. Yarıyıl

IR 101 - Siyaset Bilimine Giriş (6 AKTS)
Bu ders, siyaset bilimine genel bir giriş dersi olarak hazırlanmıştır. Bu nedenle esas olarak öğrencilerin siyaset biliminin temel kavramlarını tanıması konusuna yoğunlaşmaktadır. Ders, siyaset biliminin temel tartışma alanları olan siyasal rejimler ve kurumlar, uluslararası ilişkiler ve aktörler, siyasal düşünce ve ideolojiler konularını kapsamaktadır.

ENG 102 - İngilizce II (3 AKTS)
Bu dersin ana amacı öğrencilere, Özyeğin Üniversitesi'ndeki disiplinler arası lisans çalışmaları için gerekli olan İngilizce dil becerilerini (özellikle de yazma ve konuşma) ve diğer akademik becerileri kazandırmak ve geliştirmektir.

HIST104 - Dünya Tarihi II (6 AKTS)
Ders, insanlık tarihinin önemli tema ve olaylarını küresel karşılaştırmalı bir bakış açısıyla genel bir kronolojik çerçevede inceler. Sosyo-ekonomik, kültürel, ideolojik ve siyasi yapılar, göç, ticaret, dinlerin yaygınlaşması, salgın hastalıkların yayılması ve küresel endüstriyel kapitalizmin yükselmesi gibi gelişmelerin etüdünü sunar.

PHIL 102 - Felsefeye Giriş (4 AKTS)
Bu ders, bilgi, zihin, kendilik, ahlak, sosyal ve politik varoluş, teknoloji gibi konulardaki felsefi görüş ve tartışmalara giriş niteliğindedir. Plato, Kant, Descartes, Hobbes, Hume, Mill, Habermas ve Wittgenstein gibi felsefecilerin felsefi bakış açıları ve dünya görüşleri tartışılacaktır.

PSY100 - Genel Psikoloji (6 AKTS)
Bu ders psikoloji bilimindeki temel konulara ve bulgulara genel bir giriştir. Ders, biyolojik, bilişsel, sosyal, gelişimsel ve kişilik psikolojisinden önemli bulgu ve araştırmaların tanıtılmasını kapsar. Aynı zamanda zihinsel bozukluklara ve klinik psikolojiye kısa bir giriş yapar.

SEC101 - Üniversite Yaşamına Giriş (1 AKTS)
Üniversiteye yeni başlayan öğrencilerin üniversite yaşamına uyumunu sağlamak, üniversite ile olan bağını güçlendirmek, sosyal sorumluluk bilincini artırmak, kişisel ve akademik gelişimlerini desteklemek.

TLL 102 - Türk Dili ve Edebiyatı II (4 AKTS)
Bu dersin amacı öğrencilerin yazılı olarak tartışma yürütme becerisini geliştirmektir. Derste, “Neden edebiyat okuruz?” sorusuna cevap aramak üzere Türk Edebiyatı’ndan seçme metinler incelenecek ve edebiyata farklı yaklaşımlar ele alınacaktır. Derste farklı yazınsal türlerden seçilen kurmaca yapıtlar okunacak ve bu yapıtlar üzerine eleştirel değerlendirme yazıları yazılacaktır. Ders boyunca anlatım bozuklukları, noktalama ve yazım yanlışlarından hareketle Türkçenin doğru kullanımı üzerinde de durulacaktır.

III. Yarıyıl

ANTH 201 - Antropolojik Düşünce Tarihi (6 AKTS)
Bu ders 18. yüzyılın sonundan başlayarak antropolojik düşünce ve yaklaşımları tanıtır ve antropolojinin bir disipline dönüşme sürecini işler. Öğrenciler, bu dönemde felsefe, tarih, sosyoloji ve psikoloji gibi disiplinlerle iç içe gelişen antropolojiyi disiplinlerarası bir perspektiften tartışırlar.

ANTH 203 - Araştırma Yöntemleri I (6 AKTS)
Bu ders, etnografi, katılımcı gözlem, mülakatlar, odak grupları, anlatı sorgulaması, söylem analizi ve metin analizi dahil olmak üzere antropolojik araştırma yöntemlerine temel bir giriş niteliğindedir. Öğrenciler araştırmacıların araştırma sorularını nasıl geliştirdiklerini, alanlarını nasıl kavramsallaştırdıklarını, araştırmacı etiği ve kimliğini nasıl müzakere ettiklerini ve nitel verileri nasıl analiz ettiklerini tartışır.

ANTH 205 - Ekonomi, Kültür, Siyaset (6 AKTS)
Ekonomik antropolojiye giriş niteliğindeki bu ders ekonomi, siyaset ve kültür arasındaki karşılıklı ve dinamik ilişkileri inceler. Derste farklı ekonomik sistemlerin siyaset ve kültür üzerindeki etkileri ve tersinden siyaset ve kültürün ekonomi üzerindeki etkileri irdelenir. Ders temel bir girişin ardından alandaki güncel konulara ve tartışmalara odaklanır.

HIST 201 - Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi I (4 AKTS)
Türkiye’de modernleşme sürecinin siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel yönlerini analiz eden bu iki dönemlik dersin ilk bölümü, 1908 Meşrutiyet Devrimi ile başlayan Osmanlı İmparatorluğunun son döneminden 1946 yılında çoğulcu parlamenter sisteme geçişe kadar olan Erken Cumhuriyet dönemini kapsamaktadır.

SEC 201 - Sektörlere Giriş (2 AKTS)
SEC 201 öğrencilerin çalışma hayatı ve endüstri profili açısından ele alınan dört sektörde derinlemesine bilgi kazanmasını sağlayacaktır. Bunlar arasında, Finansal, Bilişim ve İletişim Teknolojileri, Sosyal ve son olarak gelişmekte olan sektörler yer almaktadır. Öğrencilere sektörel bilginin yanı sıra, endüstri ile ilgili en güncel bilgilere ulaşabilmeleri için gerekli beceriler de tanıtılacaktır. Kapsamlı sektörel bilgiler, iş dünyasından konuk konuşmacılar, firma ziyaretleri, ilk elden endüstri deneyimi ve vaka çalışmaları ile pekiştirilecektir.

SOC104 - Sosyolojiye Giriş (6 AKTS)
Bu ders sosyolojinin temel kavramlarını ve teorik yaklaşımlarını kapsamaktadır. Sosyal organizasyon ve sosyal katmanlar, toplumsal güç ve sosyal değişim, sapma ve sosyal kontrol, sosyal değişme, ırk ve etnisite, organizasyonlar konularına değinilecektir.

IV. Yarıyıl

ANTH 202 - Temek Antropoloji Kuramları (6 AKTS)
Ders antropoloji literatürüne damgasını vurmuş temel kavram ve kuramları tanıtır. Öğrenciler, akrabalık ilişkileri, hükümranlık sistemleri, hediye ekonomisi, inanç sistemleri, zamansallık anlayışı, sömürge ilişkileri, toplumsal ritüeller gibi konularda farklı toplumlarda yapılmış araştırmaları ve üretilen kuramsal analizleri öğrenirler.

ANTH 204 - Araştırma Yöntemleri II (6 AKTS)
Araştırma Yöntemleri I dersinde antropolojik araştırma yöntemlerine yönelik belli bir bilgi birikimi edinmiş olan öğrenciler bu derste bu birikimlerini tatbik eder. Dersin öğretim üyesinin gözetiminde, öğrenciler bu ders boyunca kendi ilgilendikleri bir konuda ilgili literatürü inceler, bir araştırma sorusu formüle eder, saha araştırması yapar ve bu araştırmayı dönem sonunda raporlaştırır.

SOC 314 - Toplumsal Cinsiyet, Toplum, Siyaset (6 AKTS)
Bu ders öğrencilere toplumsal cinsiyet çalışmalarının temalarını ve sosyal, politik ve kültürel süreçlerin analizinde feminist/toplumsal cinsiyet perspektifinin önemini tanıtır. Toplumsal cinsiyeti bir mercek olarak kullanan ders, eğitim, siyaset, aile, medya, bilim ve teknoloji alanlarını inceler ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bu alanları nasıl şekillendirdiğini analiz eder. Ders, feminist teorinin temel kavramları ve başlıca eleştirileri hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlayarak, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve bunun diğer eşitsizlik biçimleriyle kesişimleri konusunda farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır.

HIST202 - Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi II  (4 AKTS)
Bu ders, Türkiye’de modernleşme sürecinin siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel yönlerini işleyen iki dönemlik dersin ikinci bölümüdür. Dersimiz, 1946 yılında çoğulcu parlamenter sisteme geçişle başlar ve günümüze kadar gelir.

SEC 202 - Yetkinlik Yönetimi (2 AKTS)
SEC 202, öğrencileri iş hayatının en önemli yönü olan «yetkinlik yönetimi» ile tanıştırmak üzere tasarlanmıştır. Ders öğrencilerin gerek başarılı bir kariyer için gerekse özel hayatlarında sahip olmaları gereken kişisel ve aktarılabilir becerileri geliştirmesine olanak verir. Ders, öğrencilerin gelecekteki kariyerlerini keşfetmeye yönelik adımlar atarken, yetkinliklerini geliştirmelerini sağlamayı hedefler. Ders içerikleri, haftalık seminer/atölye çalışmalarıyla ve konuyla ilgili videolar, e-kitaplar, akademik makaleler ve haberler gibi çevrimiçi (online) araçlar ile sunulur.

V. Yarıyıl

ANTH 301 - Toplumsal Kuramda Güncel Konular (6 AKTS)
Antropoloji disiplininin de dahil olduğu toplumsal kuram literatürü sürekli gelişmekte, yeni sorular ışığında güncel analizler sunmaktadır. Bu derste öğrenciler, önceki derslerinde işledikleri temel kavramların üzerine bina edilmiş olan güncel kuramları, dünyadaki gelişmeler ışığında tartışırlar.

ANTH 303 - Bilim, Teknoloji ve Toplum (6 AKTS)
Bu ders öğrencilere disiplinlerarası bir alan olan Bilim, Teknoloji ve Toplum (STS) çalışmalarını tanıtmaktadır. STS, toplum ve kültürün bilim ve teknolojiyi nasıl etkileyip şekillendirdiğini ve bilim ve teknolojinin de toplum ve kültürü nasıl etkileyip şekillendirdiğini araştırmaya çalışır. Ders, üreme teknolojileri ve organ naklinden matsutake mantarına, nükleer bombalara, uzay yolculuğuna, akıllı telefonlara, çevrimiçi oyunlara ve ev aletlerine kadar çok çeşitli bilimsel ve teknolojik alanları kapsayan çeşitli bağlamlarda yürütülen saha çalışmalarını ele almaktadır.

VI. Yarıyıl

ANTH 302 - İş Antropolojisi ve Piyasa Etnografisi (6 AKTS)
Antropoloji, kendine özgü araştırma yöntemleriyle iş dünyasına hitap eden en yeni sosyal bilim alanlarından biridir. Bu derste öğrenciler, antropolojik bir yaklaşımın iş, ürün tasarımı, kullanıcı deneyimi araştırması, pazarlama ve işyeri kültürü alanlarında nasıl uygulanabileceğini öğrenirler.

ANTH 304 - Türkiye'nin Antropolojisi (6 AKTS)
Bu ders Türkiye toplumları ve kültürleri üzerine yapılmış antropolojik ve etnografik çalışmaları tarihsel bir seyir içinde inceler. Öğrenciler klasikleşmiş Türkiye çalışmaları hakkında bilgi edinmelerinin yanı sıra son dönem güncel çalışmaları tartışma imkanı bulurlar.

 

SEÇMELİ DERSLER (yapım aşamasındadır)

Yiyecek, Kültür ve Kimlik
Bu ders yemek antropolojisine bir giriş niteliğindedir. Yemek yemek, sosyal ilişkiler kurmanın ayrılmaz bir parçasıdır ve aile, sınıf, cinsiyet, dini, etnik ve ulusal kimlikler dahil olmak üzere temel antropolojik temaları incelemek için ideal bir yoldur. Yemek kültürü ifade eder, yani kelimenin tam anlamıyla: ne yiyorsanız osunuzdur. Bu ders bu konuları incelerken aynı zamanda duyu teorileri; yemek ve duygu; miras, özgünlük ve çeşitli küresel bağlamlarda yemek üretimi ve hazırlanması konularını da ele almaktadır.

Beden ve Teknoloji
Son yıllarda, beden ve teknolojinin iç içe geçmesi, bedensel parçalanma, tıbbileştirme ve metalaştırmanın yanı sıra post-hümanizm tartışmalarını da kapsayarak insanlığın geleceği üzerine tartışmalara yol açmıştır. Bu ders, bilim ve teknoloji çalışmaları, antropoloji, sosyoloji, kültürel çalışmalar ve diğer ilgili alanlardan kavramlar, teoriler ve vaka çalışmalarından yararlanarak, teknolojilerin bedenleri şekillendirdiği ve bedenler tarafından şekillendirildiği karmaşık yolları keşfederek, bu ilişkinin basit görüşlerine meydan okumaktadır.

Dijital Etnografi
Ders, sosyal medya platformları, bloglar, tartışma forumları, video oyunları ve sanal dünyalar gibi tamamen dijital ortamlarda etnografik araştırma yürütmenin yöntemlerini tanıtır. Öğrenciler fiziksel ile dijital etkileşimin farklarını tartışırlar ve dijital dünyanın imkan ve sınırlılıklarına dair araştırmaları yorumlarlar.

İş ve İstihdam Sosyolojisi
Çoğumuz yetişkin hayatımızın uyanık kaldığımız bölümünün en az yarısını işimize vakfederiz. Sadece bu bile çalışma eylemi üzerine ciddiyetle düşünmemiz gerektiğine işaret eder. Bu ders, günümüz kapitalizmi koşullarında çalışma ve istihdam konularını inceler. Modern iş ve çalışma hayatında şahit olduğumuz farklı koşulları, deneyimleri ve bu deneyimlere atfettiğimiz anlamları araştırır.

Duygular Antropolojisi
Ders duygu çalışmalarının temel kavram ve eserlerini tanıtmayı ve antropoloji alanında bireysel ve toplumsal duyguları merkeze alan kuramları ve saha deneyimlerini tartışmayı amaçlar. Öğrenciler, kitle davranışı ve kamuoyu gibi güncel meseleleri toplumsal duygulanım (affect) teorileri ile irdelerler.

Toplumsal Hareketler
Toplumsal hareketler, genişçe bir grup insanın belli bir siyasal/sosyal hedefe ulaşmak için örgütlü bir şekilde harekete geçmesini ifade eder. Toplumsal hareketlere dahil olmak, siyasete etki etmenin neredeyse oy vermek kadar yaygın başvurulan bir yoludur. Ana akım parti siyasetinin bürokratik, hiyerarşik ve kuralcı niteliğinden farklı olarak, daha mücadeleci, özgürlükçü ve coşkulu bir siyaset potansiyeline işaret eder. Bu ders, toplumsal hareketlerin günümüz dünyasındaki yerini, etkisini ve anlamını inceler.