Mayıs 14, 2024 - Mayıs 21, 2024

Tez Savunması– Eda Akarsu (MSCAR)

Eda Akarsu– M.Sc. Kent ve Mimarlık

Prof. Dr. Hülya Turgut – Tez Danışmanı

Tarih: 21.05.2024

Yer: AB-4 211

“ÖTEKİNİN MEKÂNINDAN OLASILIKLAR MEKÂNINA MELEZ BİR KENT OKUMASI: GAZİ MAHALLESİ”

Prof. Dr. Hülya Turgut, Özyeğin Üniversitesi

Dr. Öğrt. Üyesi Nevşet Gül Çanakçıoğlu, Özyeğin Üniversitesi

Prof. Dr. Nurbin Paker Kahvecioğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi

Abstract:

Kentler, çok boyutlu bileşenlerin etkileşimiyle karmaşık bir yapı oluşturur. Bu etkileşim, kentlerin hem fiziksel hem de sosyal açıdan sürekli dönüşüm geçirmesine yol açar. Bu süreçte, beklenmedik değişimler ve heterojen yapılar ortaya çıkar, bazı katmanlar görünmez hale gelirken, farklı ölçeklerde öteki ve heterotopyalar oluşur. Kentlerin çok boyutlu yapılarını ve toplumsal dinamiklerini inceleyen bu tez, İstanbul'un karmaşık dokusunu ve kentsel değişimini ele alır. Kentlerdeki heterojen yapıların ve ötekileşmenin analizi, Gazi Mahallesi üzerinden incelenir. Tez araştırmasında, Gazi Mahallesi, tarihsel, siyasal, ekolojik ve ekonomik kırılmaların izlerini taşıyan bir heterotopya olarak değerlendirilir. Araştırma, niteliksel ve niceliksel yöntemlerle yürütülerek, mahallenin toplumsal, ekolojik ve algısal katmanlarının dinamik etkileşimini keşfetmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, kentlerin en kırılgan bölgeleriyle simbiyotik bir ilişki kurma potansiyelini ortaya koymayı ve kent ve mimarlık alanında derinlemesine bir anlayış sunmayı hedeflemektedir.

Bio:

Eda Akarsu, 2019 yılında Özyeğin Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nde lisans eğitimini tamamladı. Şu anda Özyeğin Üniversitesi Kent ve Mimarlık Yüksek Lisans Programı'nda eğitimine devam etmektedir. Eda Akarsu, akademik çalışmalarında kentlerin sosyolojik ve mekânsal meselelerine odaklanarak kent, toplum, mekân konularına yoğunlaşmıştır ve bu konularda farklı uluslararası bildiri sunumları gerçekleştirmiştir. 2023 yılında UFM tarafından gerçekleştirilen “UfM Student Competition on Urban Design 2023: 'Urban Solutions to Climate Change in the Mediterranean” uluslararası bir yarışmada ekibiyle birlikte birincilik ödülüne layık görülmüştür. Bein Design Studio'nun kurucu mimarı olarak kariyerine devam etmektedir.