Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Eki 12, 2023

16 Ekim Dünya Gıda Günü Etkinlikleri Kapsamında “Suyun İzinde Küresel Gelişmeleri Anlamak” Paneli Özyeğin Üniversitesi Ev Sahipliğinde Gerçekleşti

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun kuruluş yıldönümü olan 16 Ekim Dünya Gıda Günü kapsamında; dünya genelinde ve Türkiye’de 2023 yılında “Su hayattır su gıda demektir, kimseyi geride bırakma” konulu etkinlikler düzenleniyor. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşmak için küresel ölçekte farkındalık ve değişim yaratmayı amaçlayan bu etkinliklerden “Suyun İzinde Küresel Gelişmeleri Anlamak” paneli, 12 Ekim 2023’te Özyeğin Üniversitesi’nde gerçekleşti.

Etkinliğin karşılama konuşmaları Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk ve FAO Orta Asya Alt-Bölge Ofisi Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu tarafından yapıldı. Özyeğin Üniversitesi ve FAO iş birliğinin önemli bir parçası olan bu etkinliği, yeni akademik yılın hemen başlangıcında üniversite kampüsünde organize ederek öğrencilerle ve tüm paydaşlarla buluşturmaktan gurur ve keyif duyduğunu söyleyen Prof. Dr. Esra Gençtürk şu ifadeleri kullandı: “FAO’nun kuruluş yıl dönümü ve üniversitemizde her yıl kutladığımız BM’nin uluslararası önemli günlerinden olan Dünya Gıda Günü vesilesiyle ve bilimsel çalışmalar doğrultusunda gelinen noktada; suyun artık sınırlı ve her geçen an sınırları daha da daralan bir doğal kaynak olarak erişilebilirliğine dair sıkıntıları göz ardı edemeyeceğimiz ortadadır. Dünya Gıda Günü’nün bu seneki ‘Kimseyi Geride Bırakma’ temasını çok kıymetli buluyorum; hayata dair tüm alanlarda geride tek bir kişiyi bırakmayacak kadar çalışmak zorundayız. Küresel öncelik haline gelen su kaynaklarının korunması, su verimliliği, tasarrufu ve yeniden kullanımı için yapılacak çalışmalar hükümetlerin, uluslararası kuruluşların, sivil toplumun, özel sektörün ve üniversitelerin etkin iş birliğini gerektiriyor. Bugünkü panelimiz de bu iş birliğinin çok anlamlı ve güzel bir örneği.

Özyeğin Üniversitesi olarak bu panelin üniversitemizde yapılmasının ayrı bir önemi daha var. Sürdürülebilirliği 2015’te gündeminin ilk sırasına almış ülkemizdeki ilk yüksek öğretim kurumuyuz. 2017’de TÜSİAD ile Sürdürülebilir Kalkınma Forumu’nu ve 2018’de de Sürdürülebilirlik Platformu’muzu özgün bir çatı olarak kurduk. 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı ile ilgili üniversitemizde yapılan çok çeşitli çalışmaları takip ve koordine eden bir yapımız var. Uluslararası herhangi bir sıralamada bu konular henüz dikkate alınmazken ve biz bunları halihazırda yaparken, 2019 yılında Times Higher Education (THE) üniversitelerin küresel ölçekte sosyal etkisini de ölçen bir dünya üniversiteler sıralaması yaptı. Üniversiteniz aynı sene, bu sıralamada dünyadaki tüm üniversiteler arasında 72. sırada yer aldı ve Türkiye’den ilk 100’e giren tek üniversite oldu. Üniversitemizdeki yaşam kültüründe bu denli önemli sosyal etkilerin içselleştirerek yol alıyoruz. Bugünkü etkinliğimizin yine bilim temelli, sonuç odaklı çalışmalarla ve iş birlikleriyle devam etmesini diliyorum.”

2022’de ziyaret ettiği Özyeğin Üniversitesi’nde bir kez daha bulunmaktan dolayı memnuniyetini dile getiren FAO Orta Asya Alt-Bölge Ofisi Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu konuşmasında, Dünya Su Günü’nün 50’den fazla dilde ve 150’den fazla ülkede kutlandığını belirtti. Etkinliğin açış konuşmasını yapan Türkiye Su Enstitüsü (SUEN) Başkanı Prof. Dr. Lütfi Akca ise, böylesine değerli bir etkinlikte bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Ulusal ve uluslararası kuruluşların yöneticilerinin ve Özyeğin Üniversitesi’nden akademisyenlerin katkılarıyla gerçekleşen ve sürdürülebilir su ve gıda ilişkisinin tüm boyutlarıyla ele alındığı “Suyun İzinde Küresel Gelişmeleri Anlamak” paneli, Özyeğin Üniversitesi’nin FAO ile 2022’de başlayan iş birliğinin de önemli bir durağını oluşturuyor. Moderasyonunu Özyeğin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Şenol Sert’in üstlendiği panele; FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, Türkiye Su Enstitüsü Politika Geliştirme Koordinatörü Dr. Tuğba Evrim Maden, Özyeğin Üniversitesi Mühendislik Temel Bilimleri Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Mine Tekman ve Türkiye’deki Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Begüm Yontar Avcı katıldı.