Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Eyl 18, 2023 - Eyl 30, 2023

Özyeğin Üniversitesi Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi (EÇEM) ve TÜSİAD İş Birliğinde Gerçekleşecek “Türkiye’nin Sanayide Enerji Verimliliği Görünümü” Projesinin Tanıtım Toplantısı Yapıldı

Özyeğin Üniversitesi Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi (EÇEM) ve Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD); sanayide enerji verimliliği potansiyelinin en üst düzeyde uygulanmasına katkı amacıyla “Türkiye’nin Sanayide Enerji Verimliliği Görünümü” projesinde iş birliği yapıyor. Proje detaylarının ve Türkiye’de enerji verimliliği politikaları hakkında genel çerçevenin aktarıldığı tanıtım toplantısı, 13 Eylül 2023’te TÜSİAD Genel Merkezinde gerçekleşti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Danışmanı Dr. Abdullah Buğrahan Karaveli’nin de katıldığı toplantının ana tema konuşmasını, Uluslararası Enerji Ajansı İcra (IEA) Direktörü Dr. Fatih Birol çevrim içi olarak yaptı. Açılış bölümü konuşmacıları arasında Özyeğin Üniversitesi Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tanju Erdem, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi, Enerji, Çevre ve İklim Değişikliği Yuvarlak Masası Başkanı Cevdet Alemdar yer aldı.

Toplantının açılış konuşmacılarından Prof. Dr. Tanju Erdem konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Araştırma, eğitim ve bilgi transferi faaliyetlerimizi ‘Daha iyi bir dünya’ için ihtiyaç duyulan multidisipliner, hatta transdisipliner bir boyuta taşımak amacıyla üniversitemizde sürdürülebilirlik platformu kurduk. TÜSİAD ile iş birliğimizin temelleri de bu platformun bünyesinde yer alan ‘Sürdürülebilir Kalkınma Forumu’nun 2017 yılında kurulması ile atıldı. Bu iş birliğinin en güncel örneğini, bugün lansmanı yapılacak olan ‘Türkiye’nin Sanayide Enerji Verimliliği Görünümü’ projesi oluşturuyor. Bu proje, 2009 yılında kurulmuş olan ve üniversitemizin ilk araştırma ve uygulama merkezi Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi (EÇEM) ve TÜSİAD ile iş birliği ile gerçekleştiriliyor. Bu vesile ile EÇEM'in Kurucu Direktörü Pınar Mengüç hocamıza hem bu değerli proje için hem de EÇEM aracılığıyla üniversitemize ve topluma sağladığı katkılar için teşekkürlerimi sunuyorum. Bu proje ile üniversitemizin dış paydaşlarla iş birliğine verdiği önemi ve bu iş birlikleri ile daha iyi bir dünyayı mümkün kılabileceğimiz bilimsel temelli, katma değeri yüksek projeleri hayata geçirme gayretini ve heyecanını sizlerle paylaşacak olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz.”

Toplantıda Özyeğin Üniversitesi Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi Direktörü Prof. Dr. M. Pınar Mengüç ve TÜSİAD Enerji Verimliliği Görev Gücü Başkanı Fatih Memiş, proje hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Mengüç ayrıca; TÜRKONFED Başkan Yardımcısı, Enerji Verimliliği ve Yönetimi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Onur Ünlü kolaylaştırıcılığındaki “Türkiye’de Enerji Verimliliği Ekosisteminin Güçlendirilmesi” panelinde konunun akademik önemini vurguladı. Panelde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji ve Çevre Dairesi Başkan Vekili Dr. Bilal Düzgün, Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı Dr. Oğuz Can ve ESCON Uluslararası Projeler Koordinatörü Hakkı Buyruk da katılımcı olarak yer aldı.

Özyeğin Üniversitesi EÇEM ve TÜSİAD ortaklığında yürütülecek “Türkiye’nin Sanayide Enerji Verimliliği Görünümü” projesi, hedefleri arasında aşağıdaki başlıklar bulunuyor:

  • Enerji verimliliği konusunda farkındalığın en üst seviyeye çıkarılması,
  • Türkiye sanayisinin öncü sektörlerinde enerji verimliliği ve tasarrufu potansiyelinin, uluslararası referanslarla kıyaslanması,
  • Enerji tasarrufundan verimliliğe giden sürece, hazırlanacak rehberlerle katkı sağlanması.