Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Şub 13, 2015

ÖzÜ 5G Araştırmalarında Ön Sırada

gorsel_original.jpg
Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Murat Uysal öncülüğünde yürütülen OPTICWISE Konsorsiyumu, 5G Altyapı Kamu-Özel Ortaklığı'na (5G PPP) Ortak Üye seçilerek büyük bir başarıya imza attı. OPTICWISE, tüzel kişilik olmadığı halde, gelecek nesil kablosuz ağların tasarımında rol oynayan bu vizyoner girişime kabul edilmesiyle de bir ilki gerçekleştirmiş oldu.

Avrupa Bilişim ve İletişim Teknolojileri sektörü ile Avrupa Komisyonu'nun ortak girişimi olan 5G PPP'nin kurucu üyeleri arasında Alcatel-Lucent, Ericsson, Nokia Networks ve Orange gibi teknoloji devleri yer alıyor ve yaklaşık 30 kadar ortak üyesi bulunuyor.

Ülkemizde halen 3G hücresel haberleşme standardı kullanılmakta ise de, Avrupa ülkelerinin büyük bir çoğunluğu çoktan (LTE-A olarak da bilinen) 4G'ye geçiş yaptı ve 2020'nin başlarında da 5G'ye geçmeyi bekliyor. 5G PPP, her yerden ultra-hızlı bağlanırlık ve kusursuz bir hizmet sunacak olan bu yeni standardı oluşturmayı hedefliyor. Yeni standardın, mevcut mobil ağların kapasitesinden 1000 kat daha fazla bir kapasite sunması ve en yüksek veri hızında 10 Gbps'i aşması bekleniyor.
OPTICWISE Konsorsiyumu, Avrupa Bilim Derneği tarafından COST (Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği) Programı kapsamında destekleniyor. Prof. Uysal, araştırma hibesinin sahibi  Özyeğin Üniversitesi tarafından yürütülen bu konsorsiyumun başkanı olarak görev yapıyor. Konsorsiyum, Prof. Uysal'ın liderliğinde, 35 üniversite, araştırma kurumu ve şirketten, optik kablosuz iletişimin (OWC) farklı yönleri üzerinde çalışmalar yürüten 100'ü aşkın araştırmacıyı bir araya getiriyor. OWC, bugün kullanılan geleneksel radyo frekanslı (RF) sistemler yerine optik dalga boylarıyla kablosuz erişim sunan çığır açıcı bir teknoloji. 5G PPP'nin ortak üyesi olarak, OPTICWISE, OWC'yi geliştirme konusunda liderlik görevi üstelenerek, OWC'nin RF'i tamamlayıcı güçlü bir teknoloji olarak 5G standardı ile entegre edilmesini sağlayacak.