Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Ara 18, 2014

Le Cordon Bleu Öğrencileri Fransa Sarayı’nda

IMG_7415-2_dsk.jpg Fransa Başkonsolosu Muriel Domenach, Özyeğin Üniversitesi  bünyesinde bulunuan Le Cordon Bleu Master Şefi Gilles Company’ nin özel tadım menüsü ile Fransa Sarayı’nda ‘ördek eti’ temalı bir akşam yemeği verdi.

Ördek etini Türk pazarına sunmak ve Türk lezzet severlere tanıtmak amacıyla 15 Aralık Pazartesi akşamı düzenlenen geceye, Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hüsnü Özyeğin ve eşi Ayşen Özyeğin ile Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk’ün de aralarında bulunduğu iş ve eğitim dünyasının önde gelen isimlerinin yanı sıra, ünlü şefler,  gastronomi dünyasından tanınmış simalar ve medya dünyasından isimler katıldı.

Özyeğin Üniversitesi bünyesinde yer alan ve Dünyanın en prestijli Mutfak Sanatları Okulu olarak kabul gören Le Cordon Bleu Eğitmen Şefi Gilles Company, gecenin özel menüsünde yer alan “Tahin Pekmez Soslu Ördek Köftesi” ile ördek etini yerel bir usulle yaparak, iki ülke mutfak kültürünün lezzetli bir sentezini hazırladı.

IMG_7277_dsk.jpgÖzyeğin Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Otel Yöneticiliği Lisans Programı ve Le Cordon Bleu Sertifika Programı öğrencilerinin, Fransız Şef Gilles Company yönetiminde menüsünü hazırlayıp sundukları akşam yemeğinde konuşan Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk, “Fransız Başkonsolosu Sayın Muriel Domenach’a Fransız Mutfağının önemli lezzetlerinden ördek etini Türk Mutfağı’yla buluşturma ve bu vesileyle her iki ülke arasında ördek ticaretini başlatma fikrine öncülük ettiği için tebriklerimi sunuyorum. Girişimci bir Üniversite olarak, bu etkinliğin hem  ördek ithalatı hem de Türkiye’de ördek yetiştiriciliği  konusunda yeni ticari girişimcilerin önünü açacağına inancımız tam.  Bu özel akşam yemeğine Özyeğin Üniversitesi bünyesinde bulunan Le Cordon Bleu şefimiz ve öğrencilerimiz ile katkı sağlamaktan mutluluk duyuyorum. Buna ilaveten, öğrencilerimizin öğrendikleri teknikleri Fransız Şefleri ile beraber böyle önemli bir davette sunma imkânı bulması da öğrencilerimize çok önemli bir sektörel deneyim yaşatmaktadır.” dedi.

LE  CORDON BLEU HAKKINDA:

Le Cordon Bleu, 1895’te “La Cuisiniere Cordon Bleu” dergisinin yayımcısı, gazeteci Marte Distel tarafından mutfak sanatları okulu olarak Paris’te kuruldu.  Açılışından itibaren, Le Cordon Bleu’nün uluslararası ünü, hızla yayıldı. 1950’li yıllarda Paris’te yaşayan Julia Child’ın bu okulda eğitimini tamamlayıp ünlü bir aşçı ve yemek yazarı olması da Le Cordon Bleu’nün tanınırlığını artırdı. Julia Child’ın hayatı 2009 yılında vizyona giren Meryl Streep’in başrolünde oynadığı “Julie & Julia” adlı bir filme de konu oldu.

Günümüzde Le Cordon Bleu,  20 ülkede, 40’ı aşkın uluslararası okulda yılda 20.000 öğrenciye eğitim vermektedir. Le Cordon Bleu öğrencileri, Michelin yıldızlı restoranlardan gelen usta şefler ya da prestijli yarışmalarda galip gelerek Meilleur Ouvrier de France gibi unvanları elde eden isimler tarafından eğitilirler. Usta aşçılar, klasik Fransız mutfağı ve uluslararası aşçılık tekniklerine ait bilgi ve deneyimlerini Le Cordon Bleu öğrencilerine aktarırlar.

Özyeğin Üniversitesi – Le Cordon Bleu İş Birliği

2012 Temmuz ayında Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Programı’nı açarken dünyanın en prestijli mutfak sanatları kurumu Le Cordon Bleu ile işbirliği anlaşmasını da imzalayan Özyeğin Üniversitesi, öğrencilerini dünyanın en usta şefleriyle yetiştirirken, Le Cordon Bleu ile birlikte açtığı Sertifika Programları ile bu alanda kendini geliştirmek ve ilerlemek isteyenlere de yeni bir geleceğin kapılarını araladı.
Özyeğin Üniversitesi ve Le Cordon Bleu işbirliği kapsamında, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Programı ve Otel Yöneticiliği Lisans Programı’ndaki “mutfak sanatları” dersleri Le Cordon Bleu Master Şefleri tarafından verilirken,  20’den fazla ülkede olduğu gibi,  üniversite öğrencisi olmasa da, mutfak sanatları alanındaki yetkinliğini geliştirmek ve bunu uluslararası saygı gören bir Sertifika ile taçlandırmak isteyen, ya da kariyerini değiştirmeyi hedefleyen herkes için,  Ocak 2013’ten bu yana Le Cordon Bleu Sertifika Programları da mevcut.

Şef Gilles Company

Şef Gilles, henüz 16 yaşındayken, gastronominin kalbinin attığı Fransa’nın Burgundy kentine bağlı Dijon kasabasında öğrenim gördüğü sıralarda profesyonel bir mutfakta çalışmaya başladı ve yine bu şehirde Haute Cusine (Lüks Restoranlar) alanında yüksek lisans derecesini almaya hak kazandı.

Jacques Lameloise, Jacques Laine ve Michel Perreaut gibi Michelin yıldızlı önemli şefler tarafından eğitilen ve onlarla çalışma fırsatı bulan Şef Gilles, bu sayede klasik Fransız mutfağı ve “fine dining” konusundaki becerilerini geliştirdi. Usta şeflere verilen en önemli unvan olan “Cuisinier de France” unvanına sahip Christian Breuil’e ait Michelin yıldızlı dünyaca ünlü “La Chouette” adlı restoranda (Dijon) 3 sene “sous chef” (aşçı başı yardımcısı) olarak görev yaptı.

Birkaç yıl İngiltere’de ikamet eden Şef Gilles, Prenses Diana, Barones Thatcher ve daha pek çok ünlü şahsiyete yemek sunma ayrıcalığını edindiği Berkshire’ın Sonning-on-Thames kasabasında bulunan ünlü “French Horn Hotel”inde “Executive Head Chef” (Yönetici Şef) olarak hizmet verdi.

Görev yaptığı restoranların 2004 yılında Conde Nast Johanssens tarafından “En Mükemmel Restoran” ödülüne ve The Times’ın yemek eleştirmeni Michael Winner tarafından “Londra Yakınlarındaki En İyi Restoran” ödülüne layık bulunmasının ardından Şef Gilles, 2006 yılında Pride of Britain lüks oteller zinciri tarafından düzenlenen ulusal yarışmada birinci gelip “Yılın Şefi” unvanını elde ederek dünya çapında tanınmaya başladı. Kasım 2011’de ise “French Horn Hotel”, The Times ve Harden’s rehberi tarafından İngiltere’nin en iyi 100 restoranı arasında gösterildi.

Şef Gilles, 2012 yılında Yönetici Eğitmen Şef olarak Le Cordon Bleu ailesine katıldı.